Ефектът от намаляването или премахването на ДДС върху определени стоки трае

...
Ефектът от намаляването или премахването на ДДС върху определени стоки трае
Коментари Харесай

Нулевата ставка за хляба без смисъл - цената му е там, където беше преди година

Ефектът от намаляването или премахването на Данък добавена стойност върху избрани артикули трае малко

Ефектът от нулевата ставка по Данък добавена стойност върху цената на хляба е траел напълно малко и към днешна дата към този момент не оказва никакво въздействие. Същата наклонност е видяна и в Германия и в Испания, се твърди в разбор на Института за пазарна стопанска система, оповестен в последния му бюлетин.

Нулевото Данък добавена стойност бе въведено за хляба, хлебните произведения и брашното през юни 2022 година от тогавашното държавно управление,

с цел да паднат цените на тези значими за потребителската кошница артикули

Мярката трябваше да трае до края на юни 2023 година, само че още на 15 декември м.г. Народното събрание реши да удължи нулевата ставка до 31 декември 2023 година

Първоначално тази мярка в действителност се отрази върху крайната цена и още същия месец показателят на цените на хляба и хлебните произведения спадна. Вместо маркираното до тогава 70% повишаване на годишна база, то бе сведено до 63 %, а на идващия месец и до 62 %.

Почти незабавно по-късно обаче цената на хляба е траяла да пораства и към днешна дата показателят е даже по-висок от този, преди страната да освободи тази стока от Данък добавена стойност.

В момента на процедура повишаването на хляба
 
е по-високо от общия инфлационен показател

- той е 8,5% на годишна база, а на хляба и хлебните произведения е 10,3% за същия интервал. Това съгласно разбора слага под въпрос успеваемостта на нулевия налог.

И това се случва на фона на поевтиняване в този момент на главните разноски на хлебопроизводителите - зърното и силата.

Войната в Украйна и нарасналата неустановеност на доставките през 2022 година в действителност подвигнаха цените на хлебната пшеница, само че през 2023 година цените на множеството зърнени храни спадат и доближават предвоенното си равнище през второто тримесечие на 2023 година

Цената на тока за бизнеса също оказва въздействие върху индустриалните разноски за хляба, само че през по-голямата част от времето, в което работи нулевата ставка, бизнесът получаваше обезщетения, а през днешния ден цената на електрическата енергия на борсата е толкоз ниска, че даже няма потребност от обезщетения.

В публикацията се цитира разбор на Европейската комисия, която е разгледала същата тематика в Испания и Германия. И в двете страни от 1 януари 2023 година е въведено нулево Данък добавена стойност за хляба и за други съществени артикули за шест месеца. Проучването открива същото, което се случва и в България - резултатът трае единствено няколко месеца. Специално при хляба и при млечните артикули цените отново стартират да пълзят нагоре и доста изпреварват тези на останалите артикули, за които се вкарва нулево Данък добавена стойност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР